Marinada od A do Ž(ara)

23. 07. 2019Osnove mariniranja

Začnimo z osnovami! Marinada meso osveži, vlaži in mehča. Če je meso po naravi bolj suho, ga lahko izboljša. Navadno marinada vsebuje kisle sestavine, npr. limonin sok ali kis, ki razbijejo proteine v mesu, ga vlažijo in mehčajo. Takoj, ko osvojite osnove, lahko začnete eksperimentirati z različnimi okusi marinad, ki jih bomo predstavili v naslednjem članku. 

Marinado sestavljajo:

  • olivno olje, 
  • kislina za mehčanje proteinov (sok agrumov, kis ali vino), 
  • lukovke (česen, čebula, šalotka), 
  • sveže ali suhe začimbe po okusu, 
  • sladkor za uravnoteženje okusa, 
  • pivo za aromo (po okusu)
  • in sol za njegovo okrepitev. 

Priprava marinade

Za kilogram mesa potrebujemo približno pol litra marinade. Nasekljane sestavine dodamo v olivno olje in jih dobro premešamo. Izbrati moramo posodo primerno kosu mesa, ta pa naj bo popolnoma prekrit z marinado. Meso naj v marinadi počiva v hladilniku. 

Čeprav je ekološko sporno, je plastična vrečka za mariniranje najprimernejša. Vrečko z mesom in marinado zapremo, dobro pregnetemo, da se marinada lepo razporedi, in položimo v hladilnik. Vrečko v hladilniku večkrat tudi obrnemo. 

Čas mariniranja

je seveda odvisen od velikosti in vrste mesa. Večji kos mesa se mehča dlje časa, zato naj bo dlje v marinadi. Za dober rezultat naj meso v marinadi počiva vsaj 30 min. Piščanca in svinjino mariniramo do 12 ur, medtem ko lahko govedino in jagnjetino mariniramo tudi do 24 ur. Ribe naj bodo v marinadi največ 1 uro.  

Pečenje

Meso vzamemo iz hladilnika in iz marinade vsaj pol do 1 uro pred peko, da doseže sobno temperaturo. Preden ga spečemo, odstranimo vse ostanke marinade. 

Se nadaljuje … (Prihodnjič bomo glede na različne vrste mesa izpostavili različne okuse marinad.)